ONLINE MEDIATION
Online mediation is het samen met de mediator via e-mailverkeer mediaten/overleggen over het probleem met als doel om samen tot een oplossing te komen.
De regels met betrekking tot de vrijwilligheid en vertrouwelijkheid van een traditionele mediation en met betrekking tot de onpartijdigheid van de mediator gelden ook voor de online mediation.
De online mediation is een gezamenlijk proces, dus al het e-mail verkeer gaat naar alle partijen en mediator.
Voordelen online mediation
Online mediaton heeft ten opzichte van traditionele mediation verschillende voordelen:
-
Je hoeft niet naar het kantoor van de mediator en of je hoeft de mediator niet thuis te ontvangen.
-
Je kunt van achter jouw computer, laptop en of mobiele telefoon meedoen aan de mediation.
-
Je bepaalt zelf het moment waarop je wilt reageren naar de mediator en de andere partij.
-
Je wordt niet geconfronteerd met de emoties van de andere partij.
-
Het is goedkoper dan het traditionele mediation overleg.
-
Het verkrijgen van een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand is mogelijk.
-
Indien het online mediaten niet lukt, kun je alsnog de overstap maken naar de traditionele mediation

Online mediation is zeer geschikt voor het regelen van een echtscheiding en of het maken van een ouderschapsplan, met name wanneer je het met elkaar eens bent over de gewenste oplossingen. Bijvoorbeeld over zaken zoals: wat gaan wij doen met de (koop-) woning, moet wel of niet alimentatie aan elkaar betaald worden en of hoe gaan wij samen de kinderen in de toekomst opvoeden en verzorgen.
Hoe lang duurt online mediation?
Online mediation duurt in principe net zo lang als een traditionele mediation. Maar, bij online mediation heb je de snelheid volledig in eigen hand. Je bent namelijk niet afhankelijk van de agenda van de mediator en je hoeft niet te wachten op een volgende afspraak.
Tijdens de intake zal de mediator een indicatie kunnen geven van de duur van het mediation proces.
Stap 1
Kennismaking en intake
In een e-mail geef je kort aan wie je bent, welk probleem er is en wat je via de mediation graag geregeld wilt hebben. Bijvoorbeeld wij willen een echtscheiding regelen met een ouderschapsplan voor de kinderen en een alimentatieberekening.
De mediator stelt eventueel aanvullende vragen stellen en informeert je zo volledig mogelijk over de stappen in en over de verwachte duur en kosten van het mediation proces.
Stap 2
Mediation overeenkomst
Met het ondertekenen van de mediation overeenkomst start de mediation en kan eventueel een aanvraag voor een toevoeging bij de Raad voor Rechtsbijstand kan worden ingediend.
Stap 3
Het mediation proces
De mediator stelt gerichte vragen om de conflictpunten duidelijk te krijgen. Onder begeleiding van de mediator worden alle conflictpunten behandeld. De gekozen oplossingen worden door de mediator vastgelegd in een convenant. Het convenant wordt in overleg met jullie definitief gemaakt.
Stap 4
Afronding van de mediation
Met de ondertekening van het convenant is het mediation proces formeel beëindigd.
indien noodzakelijk worden de stukken naar de advocaat. gestuurd om het convenant door de rechter te laten bekrachtigen.